WAT IS ERGONOMISCH DRAGEN?

Overal ter wereld worden kinderen gedragen door hun ouders. In de Westerse wereld is het dragen door de jaren heen echter minder gebruikelijk geworden en zien we vooral veel kinderwagens in het straatbeeld. Vaak wordt ergonomisch dragen gezien als 'geitenwollen sokken', alternatief en onhandig. Jammer want het heeft zoveel mooie voordelen en versterkt de band tussen ouder en kind.

Voor ik zelf kinderen had leek het dragen me ook maar lastig en omslachtig. Na de (vroeg)geboorte van mijn dochtertjes en de kennismaking met het kangoeroeën op de NICU ben ik er anders over gaan nadenken. Kinderen hebben nood aan een plekje waar ze zich veilig kunnen voelen en tot rust kunnen komen. En waar kan dat beter dan lekker dichtbij mama of papa? De plaats waar ze 9 maanden lang veilig zaten?

Wanneer draag ik ergonomisch?

Je draagt ergonomisch wanneer je je kindje zo draagt dat het voor jou als drager en voor je kindje comfortabel en gezond en houd hierbij rekening de anatomie. Bij een ergonomische drager zit je kindje de M-houding of kikkerhouding. Dit wil zeggen dat de knietjes van je kindje hoger zitten dan de billetjes en er een bolle rug gevormd wordt. Dit is een heel natuurlijke houding dat de heupjes in de juiste positie brengt.

Het is ook van belang dat het kind altijd gedragen wordt met het gezichtje naar je toe omdat anders het ruggetje hol kom te staan en de beentjes recht naar beneden komen te hangen (niet gunstig voor de heupjes). Wanneer je kindje met het gezichtje naar voren gedragen wordt kan het zichzelf ook niet afschermen van de vele prikkels wat vaak voor onrust zorgt.

Ook voor mama/papa is het dragen veel aangenamerd/minder zwaar met een ergonomische drager.

Voordelen van ergonomisch dragen:

  • Dragen heeft een positief effect op de hechting en borstvoedingsperiode via de uitwisseling van hormonen die ontstaat door het lichaamscontact

  • Je handen vrij en toch je kindje heel dichtbij

  • Moeilijke slapertjes vinden vaak rust in de drager

  • Reflux en krampjes worden vaak verlicht tijdens het dragen

  • De M-houding gaat overstrekken tegen

  • Geen gesleur met een grote kinderwagen en je kan overal makkelijk door/binnen

  • dragen met een draagdoek of draagzak voelt veel lichter aan dan gewoon op de arm dragen

  • Door het dragen neem je zelf een goede houding aan en krijg je sterke rugspieren

  • ...

Niet aanbevolen/
Niet ergonomisch
Aanbevolen/
Ergonomisch